Sinisuven - Golden retriever

Kultainennoutaja

Kultainennoutaja on sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti erittäin suosittu rotu. Suomessa rodun suosio kasvoi räjähdysmäisesti 80-luvun lopulla ja se oli edelleen vuonna 2010 neljänneksi suosituin rotu, vaikka rekisteröintimäärät ovatkin pudonneet huippuvuosista n. 1400 rekisteröintiin vuodessa.

Kultainennoutaja on keskikokoinen, älykäs, miellyttämisenhaluinen ja toiminnanhaluinen koira. Alun perin se on jalostettu metsästyskoiraksi eli ammutun pienriistan noutajaksi. Kultaisen rodunomaiset ominaisuudet tekevät siitä hyvän harrastuskoiran moniin eri lajeihin. Kultainen ei ole pelkkä seurakoira, vaan se kaipaa paljon liikuntaa sekä ohjattua toimintaa.

Kultaiset ovat monessa maassa – myös Suomessa - jakautuneet kahteen eri linjaan eli käyttölinjaisiin (metsästyslinjainen) ja näyttelylinjaisiin. Näiden kahden linjan 'välissä' on toki suuri joukko koiria, joista on sekä käyttöön että näyttöön. Monet kasvattajat ovat kuitenkin halunneet panostaa yhä selkeämmin joko käyttö- tai näyttelylinjaisiin.

Kuten kaikilla roduilla myös kultaisilla esiintyy joukko periytyviä vikoja ja sairauksia. Koiran normaaliin elämään perheenjäsenenä useimmat näistä virheistä eivät vaikuta. Lisätietoja erilaisista sairauksista ja niiden vaikutuksesta rotuun saat näiltä sivuilta sekä kasvattajilta. Kultaisennoutajan kokonaisvaltainen terveys on edellytys rodun suosiolle niin harrastus- kuin perhekoiranakin.

Lähde: http://goldenring.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=130&Itemid=138